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Question - Quentin Hay (Bell Gully Buddie Weir, Wellington, New Zealand): 

You have said that an unsecured creditor effectively loses its rights against the assets of the trust 
where there is an antecedent breach of trust by the trustee and as a result the trustee loses the 
benefit of its indemnity. You suggest that a secured creditor would not be similarly affected in the 
same circumstances because of the existence of the security. But, if there is no indemnity, what 
obligation does the security secure? 

Response - The Hon Mr Justice John Lehane (Speaker): 

I suppose my answer would be that it should not matter because you do not actually need the 
secured creditor unless the value of his security is inadequate. There is access to other trust 
property via the trustee's right of indemnity. The fact that the indemnity may be diminished, 
however, as there is not a claim to which the lender can usefully be subrogated, does not mean 
that the trustee's own personal liability is in any sense diminished. The debtor is still the trustee. A 
trust deed may give a power to the trustee to grant a mortgage over a particular item of trust 
property. The effect of that transaction is to give the lender an interest which, because of the 
authority in the trust deed, has priority over the interests of the beneficiaries. In a sense, I 
suppose that, although there is not an entirely accurate analysis, it is not unlike a third party 
security in some way. There is a debt. It is the debt of the trustee. It may be a debt in respect of 
which the trustee itself has no indemnity against trust assets, but it is nevertheless a debt which 
the creditor is entitled to enforce because of its prior interest in the particular item of trust property 
over which it has security by recourse to that security by the ordinary means of enforcement 
against that property. I hope that that is at least attacking the question. 

Question - Graham Mouat (Rudd Watts & Stone, Wellington New Zealand): 

In New Zealand, lenders have the benefit of the provisions of section 22 of the Trustee Act 1956 
which, in relation to mortgages, provides that, except on the ground of fraud, a mortgage will be 
binding on the trustee notWithstanding lack of due authorisation or breach of duties. Do you have 
an equivalent provision in Australia? 

Response - The Hon Mr Justice John Lehane (Speaker): 

No, not unless I have missed it. But I do not think we have such a provision in the trust deed 
legislation of any of our States. My immediate reaction is: aren't New Zealand banks lucky. 
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Response - Ian Osborne (Commentator): 

I suppose that we do get some help from our Torrens Title legislation which is that, once a 
mortgagee becomes registered, it takes that interest free and clear of all other interests and that 
would include equitable interests. So I guess we get part of the way there anyway. 

Question - From the Floor: 

The question was not picked up by the recording equipment, but the question which was asked 
was to this effect: A provision is commonly included in trust deeds that a third party dealing with 
the trustee is not bound to enquire about the powers of the trustee. Would any of the 
commentators care to comment on that sort of provision? 

Response - Ian Osborne (Commentator): 

I think I would be very suspicious of provisions of that sort. I do not see how such a provision 
could be of much comfort to an unsecured creditor who is in the end in any event dependent on 
the trustee's own solvency or access to the trustee's right of indemnity. If the trustee, for some 
possibly extraneous reason, has lost the right of indemnity, then it is gone and no amount of 
provisions of that sort is going to help. I suppose it may be of some help around the edges where 
the terms of a provision conferring power are ambiguous and there is a suggestion that perhaps 
provisions of that sort might be construed a bit more broadly than they otherwise would be. But 
again, if the transaction is in fact entered into without power, then because the trustee has no 
indemnity it is a bit difficult to see where the clause takes you. My impression of a number of 
clauses of that sort - and you see them in a variety of forms - is that they are somehow drawn in 
the hope that they will exclude a second aspect of the trustee's fiduciary obligation to which I 
referred and for the reasons I gave. I suspect, if that is what they are trying to do, they simply do 
not work. 

That sort of clause it seems to me is quite similar to the type of clauses that the judge talked 
about in his paper - the conflict of interest clause. I suppose you would have to say, as the judge 
did say, that you cannot hide behind that clause, that is the conflict of interest clause, because it 
does not mean that the trustee can disregard the fundamental purpose for which the trustee is 
there. I think the same principle applies to that. At the end of the day, as an unsecured creditor 
you are setting liability by the trustee's right of indemnity and, if that falls away, then the creditor 
falls away as well. 

Question - From the Floor: 

The question was not picked up by the recording equipment, but the question which was asked 
was to this effect: Are the partners in a jOint venture trustees for each other? 

Response - Bill Napier (Commentator): 

This is, I guess, a partial answer to the question. I have always thought they give it in their 
individual capacity and in respect of their own non-severable beneficial interest in the property. 
Separately from that, and this is why I made the suggestion, it would best be done in one 
document. They would as a group of partners collectively charge their beneficial interest in the 
partnership, the whole of the partnership property. Now your question is whether they in fact 
would do that, at least that latter part, as trustees for each other. I have got to say I am not sure, I 
do not know any cases on pOint. I am not sure why they would necessarily be trustees for each 
other in that situation. 
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Response - The Hon Mr Justice John Lehane (Speaker): 

I suppose if the partnership property is held at all by the trustee Oet us assume that the property is 
a parcel of land and let us assume the partners are registered as joint tenants), then in that case I 
suppose the answer would be at least technically yes. I suppose there would be no problem with 
it because it is likely to be a bare trust and the fact that they are all joining in the documents is 
likely to get you where you need to go. But I suppose the answer is that it all depends on where 
the legal title to the partnership property is. 

Response - Ian Osborne (Commentator): 

If there is no trust base to the title that is being held, I do not see why there would need to be one 
imputed at that point in terms of getting security. 

Question - Jonathan Ross (Chairman): 

I have one question of my own for the judge. We heard him say that the fundamental aspect of 
the fiduciary obligation of a trustee is to act in the best interests of the beneficiaries - obviously. 
But then he went on in a footnote in his paper (which you in the audience today will not yet have 
seen) to say that there is a confusing reference in an English case to an obligation to act in the 
"best" interests of the beneficiaries, which I believe (again from a footnote in the paper) can pose 
difficulties in the context of some regulations and legislation here in Australia. My question is this 
- what is the test? Is it just to act in the interests of beneficiaries or is it to act in the "best" 
interest? What is the formulation? 

Response - The Hon Mr Justice John Lehane (Speaker): 

I suppose my objection to Cowan v Scargill is that it tends to confuse the issue. What the principle 
is directed to is not so much doing the "best" you can for the beneficiaries who are depending on 
your efforts. What are the considerations relevant to the exercise of the power? The 
considerations relevant to the exercise of the power are the interests of the beneficiaries. Not, for 
example, something else. If you add the word "best" in there, it tends to suggest that you are 
asking a different question and it also tends to confuse that issue with related issues such as 
whether the trustee has acted in the exercise of a particular power in accordance with its duty of 
reasonable care and prudence. For example, by adding the word "best" to the formulation of the 
relevant conSideration of the duty, these somehow add new terrors to a trustee who acts with 
reasonable care and prudence but with all the advantages of hindsight can be seen to have 
missed an opportunity to do slightly better for the beneficiaries than it could have. That really is 
my objection to the use of "best" - it is almost an irrelevant word in relation to the test as it has 
traditionally been formulated and it suggests other things that it probably is not meant to suggest 
really in relation to other aspects of the trustee's duty. And that is why I think it has been 
misguided to import that as part of the implied covenants, as I think they are, in certain of the 
Corporations Regulations. 


